در این مقاله قصد داریم تا نحوه نصب پمپ های دیافراگمی پنوماتیک مطابق با دستورالعمل های استاندارد را مورد بررسی قرار دهیم. همانطور که می دانید محرک این پمپ ها هوای فشرده است که توسط کمپرسور تامین می شود. مسیر هوای فشرده باید دارای یک شیر اصلی با رگولاتور تنظیم فشار باشد. در مواردی که نیاز به هوای تمیز عاری از روغن یا رطوبت است توصیه می شود هوای ورودی به پمپ توسط فیلتر تصفیه شود. جهت نظارت و کنترل بر دبی مایع می توان در مسیر خروجی پمپ های دیافراگمی از یک فشار سنج استفاده کرد. در سیستم هایی که مسیر خروجی بسته است باید یک خط تخلیه با شیر فشار شکن طراحی شود. استفاده از لرزه گیر در ورودی و خروجی پمپ و همچنین نصب پالسیشن دمپر در مسیر خروجی مایع می تواند تا 98 درصد لرزش های ناشی از ضربات رفت و برگشت دیافراگم را کاهش دهد. در تصویر زیر اتصالات مورد نیاز جهت نصب پمپ های دیافراگمی نمایش داده شده اند.
نکات مهم در نصب پمپ های دیافراگمی
در زمان نصب پمپ های دیافراگمی ، افرادی که با پمپ و تاسیسات آن آشنایی ندارند اغلب مرتکب اشتباهات کوچکی می شوند که منجر به خسارت های مالی فراوان می شود. در ادامه برخی از نکات که می توانند از این خسارت ها جلوگیری به عمل آورند را تشریح می کنیم:
- پمپ های دیافراگمی باید بر روی یک صفحه سفت و محکم نصب شوند. پایه این پمپ ها براحتی بر روی صفحات پیچ می شوند.
- قطر لوله مکش (ورودی پمپ) به هیچ عنوان نباید کاهش سایز داشته باشد.
- قطر لوله مکش به هیچ عنوان نباید کوچکتر از قطر پورت ورودی در پمپ های دیافراگمی باشد.
- طول لوله مکش باید تا حد ممکن کوتاه باشد و به جهت عملکرد صحیح پمپ بیشتر از 5 متر نباشد.
- قطر لوله دهش (خروجی پمپ) را می توان با توجه به الزامات طراحی در حد معقول کاهش داد.
- در مسیر هوای ورودی پمپ توصیه می شود از رگولاتور تنظیم فشار با فیلتر هوا استفاده شود.
- فشار هوا در اولین راه اندازی روی 2 بار تنظیم شود ، بویژه اگر دیافراگم ها از جنس تفلون باشند.
- به جهت بالا بردن طول عمر پمپ و کاهش هزینه های مربوط به تعمیر و نگهداری، توصیه می شود سرعت رفت و برگشت دیافراگم ها به گونه ای تنظیم شود تا سیکل کاری در هر دقیقه 60 الی 70 باشد.